понеделник, 26 ноември 2012 г.

Nokia - компанията представи два нови телефона - Asha 205 и Asha 206


Компанията Nokia представи два нови бюджетни телефона - Asha 205 и Asha 206, пише TechCrunch. В устройствата финландска компания е реализирана технологията, чието предназначение е да ускори обмена на файловете чрез технологията Bluetooth.

Същността на Slam се състои в това безжичната връзка между устройствата да се инсталира автоматично. Апарат, с който се изпращат файлове, се подключва към устройството с активен Bluetooth, което се намира най-близко до него. По този начин потребителят не губи време да преглежда списъка с устройства и избора на нужния му апарат.

Недостатъкът на технологията Slam се състои в това, че има риск предназначените към един потребител файлове да бъдат получени от друг. Това би станало, ако "чуждият" апарат в момента на предаване на файловете се намира по-близко, отколкото апаратът, за който са предназначени те.


Slam ще работи с всички съвременни мобилни апарати, които поддържат Bluetooth 2.1+EDR. Това ще бъдат не само устройствата на финландската компания, но и смартфони с ОС Android. Телефоните  Asha 205 и Asha 206 с новата функция Slam ще излязат на пазара до края на 2012 година.

Устройствата ще са на цена около 62 долара. Всеки апарат ще бъде достъпен в два варианта - с една и с две SIM - карти. И двата телефона няма да имат сензорни екрани с диагонал на екрана 2,4 инча.
И двете устройства ще имат слот за microSD карти, като Asha 205 ще разполага с QWERTY — клавиатура (с бутон за бърз достъп до Facebook), a Asha 206 ще разполага с цифрова клавиатура. Последният модел ще може да издържа 47 дни в режим на готовност.

Линията на бюджетните мобилни апарати Asha компанията основа през 2011 година. Сега в нея влизат 12 устройства. Телефоните от тази серия се продават в 132 страни по света.