вторник, 27 ноември 2012 г.

Нова мобилна услуга, наречена „Slam“, дебютира с телефоните Nokia Asha 205 и Asha 206


Slam е новата услуга на Nokia за мигновено споделяне на мултимедийно съдържание като снимки, музика и видео клипове, стартираща с продажбите на новите мобилни телефони от бюджетен клас Asha 205 и Asha 206, които ще се предлагат и в Dual SIM варианти.





Само десетина дни след като обяви мащабно обновление на своята картографска услуга, Nokia съобщава за стартирането на нова "ексклузивна" мобилна услуга, наречена "Slam". Според официалната информация, тя позволява на мигновено да споделят мултимедийно съдържание като снимки, музика и видео клипове с приятели. Slam по принцип работи с повечето телефони, които имат Bluetooth (макар че за момента е несъвместима с iOS и Windows Phone, според Nokia), като елиминира нуждата от синхронизация и не изисква получателят на файловете също да има Slam. Така само с няколко кликвания хората могат да насочат тяхното съдържание към друго устройство по-бързо от колкото с Bluetooth и без консумация на данни от Интернет, твърдят от финландската компания.


Въпросната нова услуга дебютира на пазара с два нови апарата от бюджетен клас - Nokia Asha 205 и Nokia Asha 206, които ще се предлагат във версии както с една, така и с две SIM карти. Позиционираният като "социален телефон" Asha 205 се отличава с чувствителна QWERTY клавиатура, допълнена и със специален бутон за Facebook. Разбира се, поддържат се и други "социални" услуги като eBuddy Chat и Twitter. Заедно с това идва и пълен пакет мобилни забавления, включващ 40 безплатни EA игри и десетки хиляди други приложения, които са на разположение за сваляне от Nokia Store. Моделите Asha 205 с две SIM карти, поддържат и фирмената технология EasySwap, която позволява на потребителите да сменят SIM картите, без да се налага да изключват устройството. Отличителна черта според Nokia е и издръжливата батерия, осигуряваща работа в режим на готовност до 37 дни с една SIM карта и до 25 дни - с две.
Nokia 206 идва с класическа буквено-цифрова клавиатура и 2.4- инчов дисплей, който все пак предоставя достатъчно място за сърфиране в Интернет, за игри или чат с приятели. Тук също има възможност за бърз достъп до Facebook и Twitter, но от началния екран. В този модел виждаме също Imaging технология, която оптимизира снимките, направени с 1.3MP камера за споделяне във Facebook, както и споменатата по-горе EasySwap за Dual SIM апаратите.
Според Nokia, новите апарати Asha 205 и Asha 206 ще се появят на пазара през четвъртото тримесечие, т.е. до края на 2012 г. Цени засега не се споменават.